Voorlopig geen herdruk

_____________________

24 juli 2022 Helaas, voorlopig gaat er geen herdruk komen van het boek Voor de gek! Follies in Nederland.

De afgelopen periode hebben we geprobeerd fondsen/subsidie te krijgen voor een herdruk. Het is immers een duur boek om te maken, zonder extra financiering is het niet te doen.Tot nu toe hebben we onvoldoende steun kunnen vinden om de stap te wagen. Onze eigen investering is groot, en het aantal mensen met interesse in een tweede druk staat niet in verhouding tot de oplage die nodig is om rendabel te zijn. Het financieel risico is té groot.

Uiteraard melden we ons weer, mocht de situatie zich wijzigen en wij wél overgaan tot een herdruk! Dank aan alle mensen die afgelopen maanden hebben aangegeven dat ze het boek graag alsnog willen kopen. Sorry dat we jullie teleur moeten stellen! Voorlopig blijft ons boek nu een collectors item!

Helaas, uitverkocht, maar niet getreurd!

_____________________

Wie had dat vooraf kunnen bedenken? Voor de gek! vliegt deur uit en inmiddels zijn de allerlaatste exemplaren verkocht… Binnen no time is ons boek dus uitverkocht!

Natuurlijk zijn we heel blij dat het zo goed is ontvangen, dank aan alle kopers! Maar uiteraard zouden we graag nog veel meer mensen blij maken met ons boek. Daarom onderzoeken we nu of een tweede druk financieel haalbaar is. Binnenkort hopen we meer te kunnen melden. Nog even geduld graag!

Interesse in een exemplaar van Voor de gek! Follies in Nederland? Geef dan alsjeblieft via de optie ‘Reservering’ je gegevens door, zodat wij je op de hoogte kunnen houden over een eventuele tweede druk.

_____________________

Folly Art Norg: een bezoek waard!

_____________________

Een fraaie tocht van zo’n 7 kilometer waarop je 16 folly’s tegenkomt op bijzondere en verrassende plekken. Tot en met 29 augustus kunt u deze wandeling maken in het Drentse Norg. De route start aan de Brinkstraat, bij het Infopunt op Kunsterf Norg.

Folly Art Norg wordt dit jaar voor de 3e keer georganiseerd. In ons boek Voor de gek, Follies in Nederland besteden we er ruim aandacht aan. Initiatiefnemers Ina en Rob Reijnders komen aan het woord, evenals follybouwers die meededen aan de twee eerdere edities.

Het was een eer dat Edith dit jaar was uitgenodigd als gastspreker tijdens de opening van FAN 2021. Natuurlijk bewonderde ze in de week erna de 16 follies op de route en bovendien stond ze een aantal dagen als vrijwilligster bij het Infopunt. Enorm leuk om uit eerste hand reacties op ons boek te krijgen!

Norg wil hét folly dorp van Nederland zijn! Ga zelf kijken en laat u inspireren! Voor meer info: www.follyartnorg.nl

_____________________

En wederom volop in de media!

30 juni 2021- Wat een aandacht in de media voor ons boek! En ook zo positief! En fijn dat ook de lezers interesse hebben voor ons boek: de bestellingen blijven binnen komen! Dus wees er snel bij en bestel ook via : https://www.folliesinnederland.nl/bestellen/

Volkskrant: ‘een prachtig documentair fotoboek’ (zie hieronder)
Architectenweb: ‘toegankelijk geschreven … met verschillende invalshoeken …. rijke verzameling aan fraaie foto’s…. een plezier om telkens opnieuw door te nemen
stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen: ‘Een boek …. waar de lol van het maken van afspat
Brabants Dagblad: ‘kostelijk boek’
Trouw: ‘eigenlijk bouw je een folly gewoon voor de lol

_____________________

_____________________

Kavels te koop: bouw je eigen folly vakantiewoning

Altijd al een folly willen bouwen als vakantieverblijf? Dan is nu je kans: op Buitenplaats Koningsweg in  Arnhem start vanaf 3 juli de verkoop van folly-kavels en op 10 juli is er een open dag voor geïnteresseerden.

In opdracht van stadhouder-koning Willem III werden in de 17e eeuw verschillende jachtverblijven op de Hoge Veluwe met elkaar verbonden. Via kaarsrechte ‘koningswegen’, waaraan het natuurgebied bij Arnhem zijn naam ontleent: Buitenplaats Koningsweg. Later kreeg het een militaire bestemming, en nog later – vanaf 2006 – werd een begin gemaakt met de ontwikkeling van het gebied tot ‘culturele enclave’.

Gecamoufleerde gekheid

In ons boek besteden we ook aandacht aan dit initiatief tot de bouw van nieuwe follies.

Het terrein op Buitenplaats Koningsweg kent al één folly: de Rijksmonumentale kapel. De overige 10 follies zullen binnenkort dus op het terrein verrijzen. Zeker niet functieloos (want bedoeld als vakantieverblijven), maar wel dwaas. De follies-in-spé moeten namelijk passen in een overkoepelend thema: camouflage. Een verwijzing naar het verleden, naar de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn, toen het gebied nog onderdeel was van militair vliegveld Fliegerhorst Deelen. Om de geheime vliegbasis aan het zicht van overkomende geallieerde bommenwerpers te onttrekken werd het vermomd. En dus stonden er in het open veld geen hangars of munitiedepots, maar boerderijen met grote ‘deeldeuren’ waar precies een vliegtuigje doorheen paste, schuren en boerenhuisjes. Eén van de boerderijen-annex-hangar is nog altijd te zien. Inderdaad: op het oog gewoon een boerenhoeve in het landschap. In werkelijkheid een uiterst functionele folly.

Vanaf 3 juli start de verkoop van folly-kavels op het terrein. We hopen dat ons boek aspirant-kopers én architecten aan ideeën en inspiratie kan helpen.
Voor meer info: zie https://www.buitenplaatskoningsweg.nl/follies

____________________

Word donateur van de Donderberggroep: warm aanbevolen!

Sinds de verschijning van ons boek krijgen we van lezers regelmatig foto’s toegestuurd van rare bouwsels in hun omgeving. ‘Nooit op gelet maar volgens mij is dit ook een folly. Wat denken jullie?’ Het bevestigt wat we weten uit eigen ervaring: als je eenmaal beseft dat er follies bestaan,  zie je ze overal. Ons land blijkt er vol mee te staan.
Enthousiast geworden over deze vorm van ‘scharrelarchitectuur’? Overweeg eens om donateur te worden van de Donderberg-groep, Stichting voor Follies, Tuinsieraden en Vermaaksarchitectuur. Wij hebben nauw met hen samengewerkt.
De Donderberggroep wil de studie naar en het behoud van follies en aanverwanten bevorderen. Ze adviseert (over bijvoorbeeld behoud, beheer en restauratie), inventariseert en informeert.
Leden ontvangen tweemaal per jaar de nieuwsbrief PorteFolly, en kunnen voor een luttel bedrag deelnemen aan lezingen en excursies. Kijk op: www.donderberggroep.nl

_____________________

Tja, en dan gaat het mis: folly onbedoeld vernield

21 juni 2021- Hij staat in ons boek, op blz 37 en 39: de ‘Verdwijnende trap’ (officieel Vanishing Staircase), bedacht door beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. Sinds 2018 verbindt hij de achterkant van het Utrechts Centraal Museum met het water van de Singel. Geen gewone trap maar een kunstwerk, een folly zelfs, die niks met nergens verbindt via omgekeerde traptreden. Hij kwam er mede op verzoek van buurtbewoners en moest zorgen voor vergroening van de wijk. Tussen de treden zijn voegen vrijgelaten van zo’n twee centimeter, waarin plantenzaadjes werden gestrooid. Als het goed is raakt de trap in de loop der jaren overwoekerd.
Eind april ging het mis. Een ‘overijverige inhuurkracht’ van de gemeente Utrecht wilde er blijkbaar eens lekker tegenaan. Hij brandde alle ontkiemende plantjes weg en bracht daarmee grote schade aan. Ruim drie jaar kiemkracht in de kiem gesmoord. De gemeente sprak in een reactie van een ‘menselijke fout met zeer spijtige gevolgen’.
De invalkracht wist duidelijk niet wat een folly is. Jammer dat ons boek nog net niet uit was.
Maar nu wel. Wij adviseren Utrecht en alle andere gemeenten om het aan te schaffen, zeker ook voor alle ‘inhuurkrachten’. Kan een hoop schade voorkomen.

_____________________

Zwitserse binding

3 juni 2021- Vandaag een mail van een bezorgde koper: ‘Ik heb het boek ontvangen, maar de rug is niet vast gelijmd, dit klopt toch niet?’. Ja zeker wel, dit klopt als een bus! We hebben juist goed nagedacht over de bindwijze van ons boek en gekozen voor een Zwitserse bindwijze. Dit betekent dat het binnenwerk maar met één zijde op het omslag is geplakt. De rug ligt dus los van het omslag en de lijm en het garen – lekker knalgroen – zijn goed zichtbaar. De reden dat we voor deze bindwijze hebben gekozen is omdat op deze manier het boek mooi openvalt waardoor de foto’s goed zichtbaar zijn, zeker bij beelden die over twee pagina’s lopen.  

_____________________

Monumentaal!

21 mei 2021 – Leuk! Aandacht voor ons boek van Monumentaal, het magazine voor cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen: https://www.monumentaal.com/voor-de-gek-follies-in-nederland/

_____________________

Uitreiking eerste exemplaren

16 mei 2021 – Helaas geen grootse live boekpresentatie, Covid-19 gooit roet in het eten. Jammer, maar het is niet anders. Dus maar zelf de eerste exemplaren persoonlijk uitgereikt, uiteraard op veilige wijze.

Zittend op zijn bank bladerde Wim Meulenkamp, voorzitter van de Donderberggroep met wie we nauw hebben samengewerkt, het boek meteen door. Deze stichting ijvert voor het behoud van follies, tuinsieraden en vermaaksarchitectuur.

In zijn tuin nam Floris Alkemade, architect en Rijksbouwmeester het boek in ontvangst. Hij is niet alleen kenner op het gebied van follies, maar ook zelf een follybouwer, evenals zijn vader. In zijn eigen achtertuin in Brabant heeft hij er meerdere gebouwd.

Beide heren komen ook aan het woord in ons boek: Voor de gek! Follies in Nederland.

_____________________

In het Parool!

15 mei 2021 – En vandaag besteedt het Parool aandacht aan ons boek met beelden uit Amsterdam en omgeving.

Nieuwsgierig naar de follies uit andere provincies? Bestel het boek!

_____________________

Het is zover, het boek is uit!

10 mei 2021 De boeken zijn afgeleverd, de eerste bestellingen kunnen op de bus!

Boek verschijnt mei 2021

15 april 2021 – Begin mei verschijnt ons tweede gezamenlijke documentaire boek, dit keer over follies: Voor de gek! Follies in Nederland.
Follies zijn dwaze, onverwachte en vaak maffe bouwwerken, die geen duidelijke functie lijken te hebben.
Op dit moment wordt het boek gedrukt in Amersfoort bij drukkerij Wilco.

Verkoop en distributie/uitgeverij: www. folliesinnederland.nl
Prijs € 34,95 (gratis verzending)